Jag har upplevt det relativt vanligt att det skvallras och pratas en del bakom ryggen på medlemmar inom Vänsterpartiet. ”Han är si” och ”hon är så”. Det kan tyckas oskyldigt liksom det är förståeligt att vid olika typer av situationer vilja söka stöd och medhåll. Det är lätt att hamna där och lätt att ryckas med. Jag vill därför uppmana oss alla inom Vänsterpartiet att se upp så att det hela inte urartar till förtal eller mobbning. 

Fenomenet att prata om medlemmar på det här sättet i en organisation lär inte vara unikt för Vänsterpartiet. Ju större organisationer desto fler konflikter och andra situationer som behöver ventileras. Frågan borde dock vara av extra angelägenhet för Vänsterpartiet som ett feministiskt parti, eftersom historien visat oss hur kvinnor riskerar att dömas hårdare.

Jag tänker på hur Sinéad O’Connor fick betala ett oerhört högt pris för sin karriär genom att sticka ut hakan och hur Janet Jacksons kulturella gärning glömdes bort enbart för att hennes bröstvårta blottats. Istället reducerades hon till ett sexobjekt och gavs skulden medan den man som slitit av henne tröjan kom undan. Hade Sinéad och Janet fått betala samma pris för samma situationer om de varit män?

Men viktigt att komma ihåg är att det inte bara är män som ger sig på kvinnor och transpersoner. Att sparka neråt verkar inte ovanligt. Jag minns hur den manliga visselblåsaren i Uppdrag Granskning-reportaget 2022 som hotades av arbetsgivaren backades av sina manliga kollegor medan den kvinnliga visselblåsaren frystes ut av sina kvinnliga kollegor.

En kultur som kan upplevas som en ”skvaller- och skitpratarkultur” kan också skrämma bort nya medlemmar som vill bli aktiva och det är redan svårare som det är att få kvinnor till tyngre poster och att stanna kvar på dem, än det är med män.

Tillsammans i partiet behöver vi därför arbeta kultur som innebär följande:

  • Skapande och upprätthållande av interna diskussionsforum utanför enbart möten, kongresser och konferenser för att uppmuntra och normalisera olika åsikter inom partiet. Detta utvecklar också partiets politik.
  • Huvudregeln är att diskussioner ska gälla sakfrågor och inte personer. Man kan inte tycka om alla men man behöver inte delge andra att man tycker illa om någon om det inte är nödvändigt.
  • I händelse av konflikter ska normen vara att så långt det är möjligt reda ut det hela med den/de det berör i enrum utan att dra in oberörda. Det ska också finnas tydliga rutiner för hur man söker stöd utifrån för konflikter när detta behövs.
  • Hantering av medlemmar med olämpliga beteenden samt uteslutningsärenden är frågor som ska styras av icke godtyckliga stadgar och skötas av dem som är utsedda att sköta dessa ärenden och inte vara allmänt föremål för medlemmars pajkastning eller skadeglädje.

Följ med i debatten! Missa inga viktiga debattinlägg!